Kötü Hava Koşullarına Bağlı Sağlık Sorunları İçin Tedbirler
Tekstil ürünleri ve hammaddeleri sürekli toz üretebilir ve havada tozlanmaya sebep olarak hem fiziksel hemde kimsayal olarak çalışanların sağlığını tehdit edebilmektedir. Ortam havasının tozlanmasına karşı bir takım önlemler yapılmaktadırç Kaba tozundan arındırılmadan çalışma ortamlarına malzeme girişi yapılmamaktadır. Kaba tozdan arındırma işlemleri izole edilmiş ortamlarda yapılmaktadır. Zemin tozuna bağlı hava kirlenmelerinin önüne geçmek için zemin yıkaması veya ıslak paspas işlemi sürekli uygulanmaktadır. Temiz hava akışı için havalandırmalar aktif olarak çalışmaktadır. Tedbirlere ilave olarak hava koşulları uygun duruma gelinceye kadar, toz maskesi kullanımı çalışma sırasında kullanılmaktadır.
Fiziksel Durumlara Bağlı Sağlık Sorunları İçin Tedbirler
Çalışanların vücut duruşları, çalışma tezgahının veya makineni yüksekliği, oturma şekli ve kullanılacak malzemeye sürekli erişim gereksinimi, kullanılan el aletleri gibi faktörler göz önünde bulundurularak en ideal ve rahat çalışma ortamı sağlanmaktadır. Zorlamayı veya ağır yük kaldırmayı gerektirecek işlerde insan gücü yerine tekerlekli arabalar, forklifler ve transpaletlerden yararlanılmaktadır.Gürültü Kirliliğine Bağlı Sağlık Sorunları İçin Tedbirler
Bazı iş makinaları gürültülü çalışabilmektedir. Gürültülü iş ortamları, çalışanların genelinin çalıştığı diğer ortamlardan izole edilmektedir. Gürültülü ortamda çalışan personeller periyodik aralıklarda dönüşümlü çalışması sağlanmakta veya gürültü yalıtımı sağlayan kulaklık kullanımı personele tahsis edilmektedir.
İş Kazalarına Karşı Tedbirler
Çalışma alanında kullanılan bazı makinalar ve ekipmanlar dikkatli kullanılmadığında iş kazalarına sebep olabilecek riskler içermektedir. Bu sebeple ilgili makine ile alakalı eğitim almış ve bilinçlendirilmiş personellerin kullanması sağlanacak şekilde iş planı yürütülmektedir. Diğer personellerin geçiş ve kullanım noktasından uzak konumda olacak şekilde yerleşim planı yapılmaktadır. Makine operatörünün gerekli güvenlik tedbirlerini alarak ve doğru güvenlik ekipmanları ile çalışması sağlanmakta ve denetlenmektedir. Acil durum stop butonları kolay erişilebilir konumlarda bulundurulmaktadır.
Malzeme istiflemeleri ve aletlerin yerleşimleri kumaş depolama planı, yıkılma ve düşme riski oluşturmayacak şekilde yapılmaktadır.
Yük asansörlerine, forkliflere, transpaletlere personellerin binmesi yasaklanmakta ve denetlenmektedir. Yetkisiz personellerin makine kullanılmasının önüne geçilmektedir.
Kaygan zemin oluşumunda zemin normale dönene kadar alan zemin ikaz levhaları personel kullanımına ve geçişine kapatılmaktadır.
Olası bir yaralanma durumunda acil ilk yardım müdahalesi yapılabilmesi için personellerimize ilk yardım eğitimleri işyeri hekimi veya alternatif sağlık personelleri tarafından verilmektedir.
Yangın Tehlikelerine Karşı Tedbirler
Yangın çıkma risklerine karşı, yangına sebep olabilecek faktörler için uzman desteği ile acil müdahale planlamasının yapılması, periyodik aralıklarla personel eğitimi ve bilinçlendirilmesi, akabinde tatbikatlar ile desteklenmesi sağlanmaktadır. Personel içi acil müdahale ekibi belirlenmektedir. Kullanılacak yangın söndürme ekipmanları ve yangın söndürme tüplerinin kolay ulaşılabilir uygun noktalarda bulundurulması ve özellikle yangın tüplerinin ömürlerine bağlı olarak değişimlerinin düzenli olarak yapılması sağlanmaktadır.
Yangın, deprem gibi olağanüstü tahliye gerektiren durumlar için acil çıkış noktası ve toplanma noktaları planlanmıştır işyeri krokisinde gösterilerek, levhalar ve işaretler ile belirlenmiştir.
İşyeri hekimimiz ve iş güvenliği uzmanımızın ortak çalışması sonucu çalışma alanınındaki güvenlik riskleri ve personel sağlığını tehdit edebilecek durumlar tespit edilmekte, gerekli önlemler ve iyileştirmeler yapılmaktadır.
Elektrik kaynaklı yangın riskleri için periyodik trafo bakımları, elektrik geçiş noktalarının ve elektrik taşıyıcı kabloların zeminle, suyla ve diğer iletkenler ile izolasyonu dikkatle sağlanmaktadır. Çalışma saatleri dışında ana girişten elektrik kesintisi sağlanmaktadır.
Parlayıcı, yanıcı, kimyasal içerikli maddeler, asitler gibi maddeler ve basınçlı malzemeler uygun ortamlarda kullanımı ve Malzeme Güvenlik Bilgi (MSDS) formlarında belirtilen yönergelere uygun olarak depolanması sağlanmaktadır.
Psikososyal etkenlere bağlı riskler
Aşırı çalışma temposu, iş bölümünün belirsiz olması, ve stresli çalışma şartlarına bağlı olarak, çalışanlarda, moral ve motivasyon bozukluğu, diğer, çalışanlar arası iletişim sorunları, dikkat bozukluğu, görme bozukluğu, agresiflik gibi bir psikolojik sorunlara sebep olabilmektedir. Bu sebeple yasa ve yönetmeliklerde de belirtildiği gibi maksimum çalışma süreleri dikkate alınarak makul çalışma süreleri ile iş planlaması yapılmaktadır. Çalışma ortamında çalışanların moral motivasyonuna etki edecek psikolojik baskı, kötü muamele, taciz, ayrımcı politika güden vb davranışlara kesinlikle müsaade edilmemektedir. Her bir çalışanımızın sosyal olanakları ve sosyal güvenceleri sağlanmaktadır.
Anayasa’nın 50’nci maddesi “Kimse, yaşına, cinsiyetine ve gücüne uymayan işlerde çalıştırılamaz. Küçükler ve kadınlar ile bedeni ve ruhi yetersizliği olanlar çalışma şartları bakımından özel olarak korunurlar.”, 56’ncı maddesi “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.” hükümlerine tabidir.